New Page 1

New Page 2

BASIN / Basın Bülteni

İNDER Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Devrini Başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteği çerçevesinde İNDER İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin Garanti Mortgage ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” İstanbul’da İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin öncülüğünde uygulanacak.

12 Mayıs 2015 Salı günü The Marmara Otel’inde gerçekleştirilen basın toplantısıyla, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi’nin  tanıtımı yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm ve Alt Yapı Genel Müdür Yrd. Hikmet Haspolatlı, İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay’ın katıldığı basın toplantısında, projeyle ilgili protokol imzalandı.
Proje ile, inşaat şirketlerinin imar artışı veya kendilerine düşecek ilave kat olmadığı için yapımını üstlenmeyi tercih etmedikleri binaların kentsel dönüşümünde, maliklerin binalarını yaptırmaları için gereken finansman ve koordinasyon, banka desteğiyle İstanbul’da İNDER üyesi inşaat şirketleriyle yürütülecek.
Mevcut durumda kentsel dönüşüm ile yapıların yenilenmesi sırasında üç farklı model kullanılıyor.  Birinci model, ek yapılaşma, imar hakkı olan binalarda ilave katların inşaatı yapma karşılığı müteahhide verilerek yapılması. Bu modelde tüm organizasyon ve finansman inşaat şirketleri tarafından yapılıyor. İkinci model; hiçbir ek kat, imar hakkının olmadığı binaların para karşılığı inşaat şirketlerine yaptırılması. Burada ise finansmanı daire sahipleri üstleniyor. Üçüncüsü  ise karma bir model ki,  bir binada ilave yapılacak bir kat hakkının, inşaatı yeniden yapma maliyeti ve inşaatçı kârını karşılamadığı durumları kapsıyor. Bu gibi hallerde ilave katın bedeli banka havuzuna koyularak, bina ve ilave katın  yapım masraflarının bir kısmı malikler tarafından finanse ediliyor.
“Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” ile ikinci ve üçüncü modelin geçerli olduğu, inşaat şirketlerinin maliyet ve kâr endişesiyle yapımını üstlenmeyi tercih etmedikleri binalar için finansman ve koordinasyon banka destekli sağlanacak.
Garanti Mortgage’ın deneyimlerinden yararlanılarak Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile İNDER bir araya gelerek, kentsel  dönüşümde banka odaklı bir organizasyon yapısı oluşturdu. Kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapımı planlanan binaların, inşaat maliyetinin karşılanabilmesi için; proje kapsamında çeşitli finansman uygulamaları yaratıldı. “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” ile binayı yeniden yapacak inşaat şirketi, inşaat yapım bedeline karşılık gelen hak edişleri Garanti Motgage’den alacak. Daire sahiplerinin bankadan alacağı kredilerin yarıya yakın faizi Devlet tarafından karşılanacak. Kentsel dönüşüm süreci içindeki aşamalar İNDER ve diğer proje ortakları aracılığıyla çözümlenecek. Evlerini yenilemek isteyen hak sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek.
Proje, pilot uygulamanın yapılacağı İstanbul’da, İstanbul İnşaatçılar Derneği’mizin (İNDER)  öncülüğünde uygulanacak. Böylece, eski binalarda yaşayan hak sahipleri ve inşaat şirketleri finansman tarafında Garanti Mortgage’dan destek alarak dönüşümü gerçekleştirecekler.
Proje kapsamında İNDER, pilot il İstanbul’un ilçelerinde üyeleri nitelikli müteahhitlerden bir havuz oluşturacak, daire sahipleri ile inşaat şirketleri arasında düzenleyici meslek kuruluşu görevini üstlenerek kentsel dönüşüme katkıda bulunacaktır.
Var olan binalara kat ekleyecek olan imar artış olanağının şehirlerin yaklaşık %10 ile %20’si arasında olduğunu düşünülürse, riskli binalarda kentsel dönüşümün önemli kısmının “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” ile gerçekleşmesi planlanıyor.
Bu Proje ile, kat karşılığı inşaat modeli yanında, rekabet piyasası içinde inşaatı para karşılığı yapmak işi ön plana çıkacaktır. Özellikle inşaatı finanse etmek olanağına sahip olmayan inşaat şirketlerinin bu yeni iş yapma yöntemi ile kısa sürede büyüyecekleri düşünülmektedir.
Projenin geliştiricisi Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu kurduğu bilgi ve iletişim ağıyla, daire sahipleri arasındaki uzlaşma sürecinde hukukçular ve arabulucular vasıtasıyla destek verecektir. İnşaat şirketleri ve hak sahipleri, Garanti Mortgage ve Platform desteğiyle ortak çıkarlar doğrultusunda uzlaşmaya yönlendirilecektir. İNDER, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte hem daire sahiplerini ve hem de yüklenicilerin çıkarlarını korumak amacıyla bu süreçte kullanılacak olan İnşaat Sözleşmesini de hazırlayacak. Proje ile hedeflenen, bankaya telefon edip süreci başlatan daire sahiplerinin, rekabet koşulları doğrultusunda inşaat şirketini seçmeleri ve sürecin sonunda anahtar teslim olarak evlerini almalarını sağlamaktır.
Proje kapsamında üyelerini, para karşılığı inşaat yapma sürecine yönlendireceklerini belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “hayata geçen Proje sayesinde banka koordinasyonunda değerleme ve yapı denetim şirketleriyle inşaat yapım süreçlerinin denetleneceğini, inşaat şirketlerinin hak edişlerini bankadan alacağını, binanın yapım bedeli bankada daha işin başında hazır olacağı için ne halkımızın ne de inşaatı yapan şirketin mağdur olmayacağını, bu yöntemle inşaat şirketinin güvenle inşaatı yapacağını, daire sahiplerinin de inşaat şirketi ve inşaatın kalitesi açılarından endişelenmekten kurtulacağını” söyledi.

Milletimizin birlik ve beraberliğine yapılan kalkışmayı ve bunun gibi kabul edilemez saldırıları şiddetle kınıyoruz.

Ülkemize ve milletimize yapılan bu saldırıların içerisinde yer alan tüm hainlerin kısa zamanda hak ettikleri şekilde cezalandırılacağına demokrasi aşığı Türk Milleti olarak inancımız tamdır.

Soğukkanlılığını koruyarak hareket eden;
Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan
Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım
ve
tüm parlamenterlerimizle birlikte,
devlet yöneticilerimiz, askerimiz, polisimiz ile
onların yanında olup cesurca
göğsünü siper eden sağduyulu vatansever
Türk milleti, iradesine ve demokrasisine sahip çıkmıştır.

İNDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Nazmi Durbakayım